Ingrijirea afinului - taierea afinului

31.01.2017

Ingrijirea afinului


 1.Tunderea afinului

Timpul optim pentru a taia plantele de afini este in sezonul rece (decembrie -martie ) pana la inceputul primaverii, dupa ce s-au terminat sansele de temperaturi foarte scazute, inainte de inceperea unei noi cresteri.

Tehnicile potrivite de taiere a afinului sunt extrem de importante pentru a maximiza productia de afine si calitatea afinelor pe tot parcursul vietii plantei. Tunderea ar trebui facuta in fiecare an, incepand de la plantarea afinului. In primii ani, motivele taierii sunt de a da sanse mai mari de supravietuire plantelor si pentru o crestere cat mai sanatoasa.

Odata ce plantele au atins maturitatea, taierea are scopul de a spori productia si calitatea fructelor de afin, precum si pentru a mentine plante in limitele de dimensiuni dorite. Tipul si cantitatea taierii, facuta .in momentul plantarii depinde de tipul si marimea afinului. La plante tinere se vor indeparta mugurii mai vechi si mai mici, si capul lastarilor mai tineri, in pozitie verticala, la 24-30 cm in lungime (Diagrama 1).
Diagrama 1 

Tunderea la plantare:
Varful lastarilor tineri la aproximativ 24-30 cm lungime. (1)
Taiati lastarii mai mici, mai scurti. (2)

Cel putin in primul an dupa plantarea afinului, acesta nu ar trebui sa aiba voie sa produca fructe. Productia timpurie poate impiedica dezvoltarea afinului, ducand la un randament redus al plantei.

Mugurii de fructe ar trebui eliminati inainte de a inflori. Pe afini, mugurii de fructe se gasesc pe terminale de la 2 la 3 centimetri de crestere a anului precedent. Mugurii de fructe sunt rotunzi si mai mari decat mugurii vegetativi situat la baza lastarilor (Diagrama 2). Taierea capetelor lastarilor vor elimina muguri de fructe.

Diagrama 2 

Amplasarea mugurilor de fructe si a mugurilor de frunze pe plante latenta:
Muguri de fructe - mari, plini şi situati in varful lastarilor (1)
Muguri vegetativi - mici, arcuiti si situati la baza lastarilor (2)

De-a lungul vietii afinului, lastarii slabi cu crestere mica ar trebui eliminati. Acesti lastari vor fi umbriti de catre lastari mai vigurosi deasupra lor. Ca rezultat, vor fi mai neproductivi in cel mai bun caz. Lastarii mai grosi pot sa produca mai multe afine. Lastarii tineri pot fi vigurosi, dar daca sunt lasati netaiati, ei pot creste mult mai mari decat se doreste.Tunde-ti 12 pana la 15 cm de la varful lastarului. Aceasta va stimula cresterea laterala, care va creste potentialul productiv al plantei (Diagrama 3).

 
Pe masura ce lastarii de afine ating aproximativ 6 ani, capacitatea lor de a produce afine scade si totodata scade si calitatea afinelor. Prin urmare, incepand cu anul 6, eliminati aproximativ 20 de procente din lastarii batrani in fiecare an, astfel incat pe o perioada de cinci ani, intreaga coroana a afinului va fi reinnoita (Diagrama 4).
Un astfel de program creste randamentele afinului de a produce afine de calitate superioara prin lastarii noi productivi si dezvoltarea unei coroane care faciliteaza accesul luminii soarelui peste tot.

Diagrama 3
Tunderea in primii 2 - 3 ani:
Indepartati mugurii de fructe (1)
Frunze proaspete si slabe in crestere (2)
Varful lastarilor noi, vigurosi la aproximativ 4 pana la 6 centimetri sub varful tufei (3)


Diagrama 4

Taierea plantelor de afine mature:

Indepartati lastarii slabi, cu crestere mica (1) 

Rariti coroana plantei prin taierea a 20% din lastari in fiecare an (2)

Productia excesiva de afine determina o calitate mai mica, mai slaba a fructelor si, eventual, reducerea formarii mugurilor de flori pentru anul urmator. In cazul in care excesul de muguri de flori sau de fructe are loc, taiati lastarii pentru a reduce mugurii sau numarul fructelor. Retineti ca formarea fructelor, pentru afini se produce pe lastari noi in anul premergator fructului. Plantele de afine neglijate pot fi adesea reinviate prin punerea in aplicare a unui program de taiere in colaborare cu ajustarea pH-ul din sol, gestionarea nutritionala, mulcirea si irigarea solului. Indepartati lsstarii morti, bolnavi sau infectati de insecte.


Taiati lastarii uscati, lastari slabi, cu crestere joasa, in special aceia care sunt mai scurti decat cei de deasupra lor. Selectati lastarii mai vechi de-a lungul coroanei pentru a impulsiona cresterea lsstarilor noi si pentru a imbunatati patrunderea luminii in tot coronamentul tufei. In anumite situatii, toti lastarii pot fi taiati, pentru a forta cresterea de noi lastari.


Aceasta metoda ar putea fi luata in considerare cand plantele nu mai sunt productive. In cazuri extreme, poate fi mai usor, mai ieftin si mai rapid plantarea unor plante noi, sanatoase decat incercarea de a salva plantele slabe.